Скоро ще ставе ясно дали минималната заплата ще скочи.Минималната заплата да

...
Скоро ще ставе ясно дали минималната заплата ще скочи.Минималната заплата да
Коментари Харесай

Синдикати и бизнесмени обсъждат повишение на минималната заплата

Скоро ще ставе ясно дали минималната заплата ще скочи.

Минималната заплата да не се усилва, в случай че в средносрочната бюджетна прогноза за настоящата година е заложен спад на брутния вътрешен артикул, продуктивността на труда и инфлацията. Това планува един от разновидностите за механизъм за установяване на най-ниското заплащане, направен от общественото министерство, предава БНР. Според различен вид минималната заплата ще е в интервала 50-55 % от междинната за страната за интервал от 12 месеца, само че покачването също ще е под изискване.

Обсъждането следва със синдикатите и бизнеса идната седмица.

Всички разновидности за определянето на минималната заплата са свързани с промени на към този момент съществуващия в Кодекса на труда автоматизиран механизъм, съгласно който тя се трансформира всяка година до 1-и септември, и е 50 % от междинната за общо 12 месеца – последните две тримесечия на миналата и първите две на настоящата година.

За първи път по тази формула от 1-и януари 2024-а година минималната заплата беше избрана на 933 лв.. Промените в механизма са поради идното транспониране на новата инструкция за минималните заплати в Европейския съюз. За задачата беше основана работна група с присъединяване на обществените сътрудници, написа dunavmost.com.

Предложените от общественото министерство разновидности плануват годишното установяване за идната година да е до друга дата - 31-и октомври на настоящата. Социалният министър ще предлага размера ѝ, който не може да е по-нисък от този за миналата година, и в сходство с утвърдените разходни тавани с последната средносрочна бюджетна прогноза.

Ще се регистрират индикатори като общото ниво на работната заплата в страната, приходи и разноски на домакинствата, стопански фактори и други.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР